Wpis: Babà al rum | neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2019-08-13 00:00:00

“O babà nasce polacco, nuje l’avimme migliorate. (“Babà narodziła się w Polsce, my ją ulepszyliśmy.”) Żeby opowiedzieć o jednym z najbardziej typowych neapolitańskich deserów, muszę sięgnąć do polskiej historii. Prawdopodobnie niektórym z was słówko “babà” skojarzy się z babką. Bravi! Babka drożdżowa po raz pierwszy została upieczona w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Natomiast do popularyzacji drożdżowych wypieków w pozostałych częściach Europy przyczynił się król elekcyjny, Stanisław Leszczyński. Ten kontrowersyjny władca dwukrotnie zasiadał na polskim tronie, w międzyczasie przebywając albo na wygnaniu, albo w niewoli. Wię...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody