Wpis: Banica

Autor: Szopska Sałata - opublikowany: 2013-06-08 20:53:00

Bałkany obfitują we wszelkiego rodzaju wypieki z ciastem filo. W każdym bałkańskim kraju spotkamy się z trochę innym sposobem przygotowania, nadzieniem i kształtem, zamysł jednak wszędzie jest taki sam. Ciasto filo jest cieniuteńkie jak papier, do tego stopnia, że możemy zobaczyć przez nie swoje palce. Dlatego też nie można zastąpić go ciastem francuskim, jak to często radzą w przepisach. Nigdy nie kupowałam w Polsce tego ciasta, ale czytałam, że nie ma z tym problemu. Dostępne jest w delikatesach, sklepach z żywnością turecką czy grecką, internecie. Filoto nazwa grecka (φύλλο), w Bułgarii mówi się кори за баница (czyt. kor...

Tekst pochodzi ze strony: Szopska Sałata i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Szopska Sałata