Wpis: Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej z cytryną

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2020-02-12 00:00:00

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ Z CYTRYNĄ: Składniki: 180 g polenty  80 g mąki ryżowej 1 jajko 80 g cukru + cukier do obtoczenia ciasteczek 8 g proszku do pieczenia 1 niepryskana cytryna 60 ml oliwy extra vergine Przygotowanie: W misce ubijamy jajko razem z cukrem. Dolewamy oliwę i sok, wrzucamy skórkę startą z cytryny. Sarannie mieszamy i nie przerywając, powoli wsypujemy polentę, mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania wilgotnej, ciągnącej się konsystencji. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Z ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze i zachowując odstępy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody