Wpis: Bolońskie Tagliatelle al Ragù

Autor: Przepisy z podróży - opublikowany: 2013-10-02 00:00:00
Kraj: Włochy, Lokalizacja: Bolonia

Bolonia nazywana jest kulinarną stolicą Włoch. Tutejsze sklepy wypełnione są słynnymi włoskimi specjałami, a do najbardziej popularnych należą tutaj szynka parmeńska (wł. prosciutto), jak również twardy ser parmezan (wł. parmigiano reggiano), mortadela i ocet balsamiczny. Sztandarową potrawą Bolonii są natomiast tortellini czyli małe pierożki z rozmaitymi nadzieniami oraz tagliatelle al ragù. Nie należy jednak mylić tego dania ze spaghetti po bolońsku, gdyż to zupełnie inna potrawa wymyślona poza Włochami, która niewiele ma wspólnego ze swoim pierwowzorem. Tradycyjne ragù to gęsty, mięsny sos, który podawany jest najczęściej z makaronem tagliatelle, chociaż akceptowalne są równ...

Tekst pochodzi ze strony: Przepisy z podróży i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Przepisy z podróży