Wpis: Caponata

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-09-06 00:00:00

Caponata to sycylijski klasyk przygotowany na bazie dojrzałych na słońcu bakłażanów i pomidorów, a także aromatycznych oliwek, kaparów i liści bazylii. Niektórzy dodają do niej słodkiej papryki. W Palermo na Ballarò jadłam caponatę z panierowanymi kawałkami ośmiornicy. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień, czyli wtedy kiedy przegryzą się wszystkie smaki. CAPONATA Składniki: Składniki (4 osoby): 2 bakłażany 4 duże pomidory pół cebuli 1 ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka kaparów w soli 1 łyżka orzeszków piniowych 10 oliwek bez pestek liście bazylii oliwa z oliwek extravergine 2 łyż...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody