Wpis: Chińska herbata dla początkujących: rodzaje chińskiej herbaty, których warto spróbować

Autor: Byłem Tu. Tony Halik - opublikowany: 2018-12-15 00:00:00

15 grudnia to Międzynarodowy Dzień Herbaty. Jest to zatem świetna okazja, by o niej porozmawiać. Tym razem na tapecie znalazła się chińska herbata. Opowiem Wam o kilku herbatach, które moi znajomi z Chin zajmujący się sztuką herbaty uznali za najważniejsze. Ich zdaniem to właśnie od nich warto rozpocząć przygodę z chińską herbatą. Chińska sztuka herbaty cháyì ( 茶艺/茶藝*), w tym choćby tradycja wielokrotnego parzenia herbaty – tzw. gōngfū chá (工夫茶) różni się od japońskiej drogi herbaty sadō. Herbaciarnie w Chinach także nie przypominają pawilonów herbacianych, które z...

Tekst pochodzi ze strony: Byłem Tu. Tony Halik i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Byłem Tu. Tony Halik