Wpis: Ciasto cytrynowe z polentą i mielonymi migdałami

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2020-01-25 00:00:00

Kilka razy przekonywałam Was, że z polenty można wyczarować prawdziwe cuda. Polenta z porem i brokułami w naszym domu jest uwielbiana, podobnie jak np. polenta z radicchio i serem taleggio. Na blogu opublikowałam kilka przepisów z mamałygą w roli głównej, jednak nigdy wcześniej nie było wśród nich deseru. Czas to zmienić! CIASTO CYTRYNOWE Z POLENTĄ I MIELONYMI MIGDAŁAMI Składniki: (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej) ciasto: 100 g polenty  130 g zmielonych migdałów skórka i sok z 2 niepryskanych cytryn 180 g masła 150 g cukru 3  jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier pomarańczowy: sok i skórka z 1 niedużej albo połówki większej, niepryskanej pomarańczy 1/2 – 3/4 szklanki...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody