Wpis: Ciasto kakaowe z mąki kasztanowej – Torta al cacao con farina di castagne

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2016-11-05 00:00:00
Kraj: Włochy, Lokalizacja: Rzym

To puszyste ciasto kakaowe przygotowuje się z dodatkiem mąki kasztanowej. Nie jest łatwo dostać ją w Polsce, dlatego jeśli będziecie we Włoszech jesienią, pomyślcie o zrobieniu zapasu. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo wyjątkowy smak ciasta z pewnością Was zaskoczy. CIASTO KAKAOWE Z MĄKI KASZTANOWEJ 100 g masła 200 g cukru 2 jajka 250 g mąki kasztanowej 50 g zwykłej mąki 8 g proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 125 ml mleka + 2 łyżki 20 g gorzkiego kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy masło i cukier tak, aby powstała kremowa masa. Dodajemy po jednym jajku i starannie je rozprowadzamy w powstałej masie. W innej misce mieszamy dwa rodzaje mąki, proszek do piecz...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody