Wpis: Ciasto z mandarynek albo klementynek

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2020-01-07 00:00:00

Zima to czas, kiedy dom pachnie cytrusami. U nas królują sycylijskie pomarańcze, mandarynki, klementynki i grejpfruty. Kilka tygodni temu przez pomyłkę kupiłam klementynki z pestkami. Nikt nie chciał ich jeść, dlatego musiałam znaleźć inny sposób na wykorzystanie owoców. Z pomocą przyszedł mi przepis na ciasto Nigelli. Do przygotowania lepiej wykorzystać klementynki, które są słodsze i mają cieńszą skórkę, ale mandarynki również dają radę. Składniki: (wszystkie w temperaturze pokojowej) 4 mandarynki albo 5 klementynek 5 dużych jajek 225 g cukru trzcinowego 250 g mąki migdałowej albo zmielonych migdałów 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Owo...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody