Wpis: Corn Potage. Zupa kukurydziana

Autor: Przepisy z podróży - opublikowany: 2020-02-15 00:00:00

Po powrocie z niedawnej wizyty w Japonii jedną z pierwszych rzeczy, którą mieliśmy ochotę ugotować była zupa kukurydziana (jap. corn potage) – dokładnie taka, jaką spożywaliśmy w Kioto, o wyraźnym kukurydzianym smaku, lekko słodka, o kremowej konsystencji. Porcja corn potage o poranku stanowiła częsty dodatek do naszych śniadań i zapewniała nam energię niezbędną do powitania chłodnych, zimowych dni. Zupa kukurydziana cieszy się w Japonii dużą popularnością, więc zupełnie nie wiem jak to się stało, że spróbowaliśmy jej po raz pierwszy dopiero podczas ostatniej wizyty. Okazuje się, że corn potage jest obok zupy z małży, minestrone (włoskiej zupy warzywnej) oraz zup w stylu ...

Tekst pochodzi ze strony: Przepisy z podróży i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Przepisy z podróży