Wpis: Czerwone pomarańcze z Sycylii IGP

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-01-22 00:00:00

Sycylia to prawdziwa kraina obfitości, a jednym z jej największych skarbów są czerwone pomarańcze posiadające oznaczenie IGP (indicazione geografica tipica), czyli certyfikat produktu regionalnego. Moro, Tarocco i Sangiunello – tak właśnie nazywają się trzy najważniejsze odmiany o rubinowym miąższu. W przeciwieństwie do pozostałych rodzajów, które wytwarzają jedynie karoten, czerwone pomarańcze z Sycylii produkują również antocyjany, tj. naturalne barwniki pochodzenia roślinnego, charakteryzujące się odcieniem od czerwonego po fioletowy. Mają cienką, mocno pomarańczową skórkę, na której widać czerwone refleksy. Hodowane są w południowo-wschodniej części wyspy, a dokładniej w Pro...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody