Wpis: Farinata di ceci – boski placek, o którego wynalezienie spierają się Liguria z Piemontem

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2019-10-24 00:00:00

Bardzo lubię ciecierzycę i chętnie używam jej w kuchni. Lubię również farinatę di ceci, czyli pieczony placek z mąki z ciecierzycy. O jego wynalezienie spierają się między sobą Liguria i Piemont. Nic w tym dziwnego, bo Włosi często dyskutują nad proweniencją rozmaitych potraw. Ja po raz pierwszy farinatę jadłam właśnie w Piemoncie, podczas degustacji win produkowanych we wpisanym na listę UNESCO regionie Monferrato. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Farinatę robię również w domu. Jak? FARINATA DI CECI Składniki: na jeden cienki placek potrzeba: 150 g mąki z ciecierzycy 450 ml wody 25 g oliwy z oliwek extra vergine 5 g soli oliwa z oliwek do natłuszczenia aluminiowej formy o średnicy 32 cm Przygotowan...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody