Wpis: Faszerowane karczochy

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-04-25 00:00:00

Karczochy doceniano już w starożytności. Nadal są one bardzo popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego, a i my – Polacy powinniśmy je włączyć do stałej diety. Dlaczego? Ponieważ nie tylko pięknie wyglądają, również doskonale smakują. Są bogate w błonnik, są też źródłem witaminy B, C i kwasu foliowego. Karczochy mają niewiele kalorii, pomagają zachować zgrabną sylwetkę. Wyróżnia je gorzkawy, delikatnie orzechowy smak. To warzywa o wspaniałym sercu. Tak, dobrze przeczytałeś – pod grubą warstwą liści znajduje się dno, czyli właśnie serce, które jest najsmaczniejsze. Dzisiaj opowiem jak przygotować faszerowane karczochy po sycylijsku. KARCZOCHY FAS...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody