Wpis: Figowa tarta tatin
Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-09-14 00:00:00
FIGOWA TARTA TATIN
Składniki na ciasto o ∅ 24-26 cm:
kruche ciasto:
250 g mąki
125 g masła
szczypta soli
figi w karmelu:
12 dojrzałych fig
250 g cukru
100 g masła
pół laski wanilii
szczypta soli
Przygotowanie:
Szykujemy ciasto – do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Wyrabiamy. Jeśli się nie skleja, dodajemy 2-3 łyżki wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię kuchenną i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy figi w karmelu. Owoce myjemy, suszymy i kroimy na pół.
Jeśli posiadacie oryginalną formę do tarty tatin, możecie bezpośrednio w niej rozpuścić masło z cukrem. Ja jej nie mam, dlatego karmel rozrobiłam w garnuszku. Masł...
Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.
czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody