Wpis: Figowa tarta tatin

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-09-14 00:00:00

FIGOWA TARTA TATIN Składniki na ciasto o ∅ 24-26 cm: kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła szczypta soli figi w karmelu: 12 dojrzałych fig 250 g cukru 100 g masła pół laski wanilii szczypta soli Przygotowanie: Szykujemy ciasto – do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Wyrabiamy. Jeśli się nie skleja, dodajemy 2-3 łyżki wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię kuchenną i wkładamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy figi w karmelu. Owoce myjemy, suszymy i kroimy na pół. Jeśli posiadacie oryginalną formę do tarty tatin, możecie bezpośrednio w niej rozpuścić masło z cukrem. Ja jej nie mam, dlatego karmel rozrobiłam w garnuszku. Masł...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody