Wpis: Frittelle veneziane di Carnavale| Weneckie pączki karnawałowe

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2019-02-15 00:00:00

Frittelle veneziane albo frìtole to typowo karnawałowy, wenecki przysmak. Wymyślono je w epoce renesansu, a XVIII wieku okrzyknięto narodowym deserem Republiki Weneckiej. Kiedyś, zamiast masła, dodawało się do ciasta smalcu i mleka koziego. Zgodnie z renesansową modą na kolorowanie jedzenia, pierwotny przepis przewidywał użycie szafranu. Frittelle przyrządzano i sprzedawano w drewnianych budkach ustawionych na ulicach miasta (“calli”).  “Fritoleri” mieli swój cech, skupiający 70 osób. Posiadali również prawną gwarancję, że ich następcami mogły zostać jedynie własne dzieci. Z czasem powstały rozmaite wersje weneckich pączków. Tradycja rozprzestrzeniła się na cały region Wenecji Euganejskiej. C...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody