Wpis: Fukujinzuke. Japońskie pikle do curry

Autor: Przepisy z podróży - opublikowany: 2019-06-11 00:00:00

Piklowane warzywa czyli tsukemono stanowią w Japonii nieodłączny dodatek do wielu dań i przekąsek. Równoważą one smak posiłku, dodają harmonii, odświeżają podniebienie, a dodatkowo są bogate w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. W japońskich piklach rozsmakowaliśmy tak naprawdę dopiero w zeszłym roku podczas pobytu w Kioto. Fenomenalny Nishiki Market, największy targ żywności w mieście, to prawdziwe królestwo tego specjału. Pikle sprzedawane w Kioto określa się mianem Kyotsukemono, zaś spacerując ulicami miasta łatwo trafić na dedykowane sklepy, w których główny asortyment stanowią rozmaite rodzaje pikli o bogatej gamie kolorów, zapach...

Tekst pochodzi ze strony: Przepisy z podróży i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Przepisy z podróży