Wpis: Islandzkie smaki. Czego spróbować

Autor: Przepisy z podróży - opublikowany: 2016-08-01 00:00:00
Kraj: Islandia

Tradycyjna kuchnia islandzka nie ma najlepszej reputacji. Wystarczy wspomnieć takie dziwactwa kulinarne jak hákarl – sfermentowany rekin, svið – gotowana barania głowa czy też sursadir hrutspungar – jądra baranie. Umówmy się, że nie są to przysmaki, których każdy miałby ochotę spróbować. Nie szukaliśmy na siłę tego typu możliwości (chociaż ostatecznie zgniłego rekina spróbowaliśmy ;), zaś skupiliśmy się raczej na skosztowaniu tego, co wygląda zachęcająco, ma szansę smakować dobrze i jest powszechnie dostępne w islandzkich sklepach i restauracjach. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona wszystkimi (poza wspomnianym rekinem ;) kulinarnymi odkryciami, a poniżej znajdziecie dowód na to...

Tekst pochodzi ze strony: Przepisy z podróży i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Przepisy z podróży