Wpis: Jesienny owoc Japonii. Smoothie z kaki

Autor: Przepisy z podróży - opublikowany: 2018-12-08 00:00:00

Jesień to druga po wiośnie najpiękniejsza pora roku w Japonii. Wiosna słynie z tradycji hanami czyli podziwiania kwitnących drzew wiśni, zaś jej jesiennym odpowiednikiem jest momijigari – odwiedzanie miejsc, gdzie liście japońskich klonów (momiji) nabierają pięknych, pomarańczowo-czerwonych barw. Mniej więcej w tym samym czasie na łodygach innych drzew zaczynają pojawiać się okrągłe niczym choinkowe bombki owoce o dość zbliżonym kolorze, a dzieje się tak za sprawą kaki będących narodowym owocem Japonii. Sezon na kaki 柿, zwane również po polsku persymoną, hebanowcem, szaronem czy hurmą, zaczyna się właśnie październiku, więc podczas naszego jesiennego pobytu w Kraju Kwitnącej ...

Tekst pochodzi ze strony: Przepisy z podróży i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Przepisy z podróży