Wpis: Kanji tygodnia: olej (油)

Autor: Byłem Tu. Tony Halik - opublikowany: 2020-01-04 00:00:00

Ostatnio mało uwagi poświęciłam językowi japońskiemu, zatem nadrabiam. Przyszedł czas na nowe kanji tygodnia. I ponownie jest to jeden z moich ulubionych znaków. Zapraszam – kanji tygodnia: olej (油). Kanji tygodnia: olej (油) Olej rāyu S&M oraz rāyu Youki (w tle Bóg Bez Twarzy) Co mnie zainspirowało, do zwrócenia uwagi akurat na ten znak? Może to, że niedawno przygotowywałam krewetki w panko smażone w głębokim oleju; może smak oleju aromatyzowanego chrzanem wasabi dodawanego do makaronu udon, który jadłam ostatnio w Uki Uki… A może moment, kiedy wrzucam drobne do skarbonki w kształcie Kaonashi, znanego u nas jako Bóg Be...

Tekst pochodzi ze strony: Byłem Tu. Tony Halik i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Byłem Tu. Tony Halik