Wpis: Kuchnia japońska: ochazuke

Autor: Byłem Tu. Tony Halik - opublikowany: 2020-01-05 00:00:00

Dzisiaj opowiem o dosyć specyficznym daniu z japońskiej kuchni. To ochazuke (lub chazuke) czyli ryż z herbatą – jeden ze sposobów wykorzystania ryżu, który został z poprzedniego dnia. Japoński sposób na zero waste w kontekście ryżu. Czy podam przepis na ochazuke? Nie jestem pewna, czy taki istnieje, bo każdy przygotowuje je z tego, co ma pod ręką. Ale pokażę, jak wczoraj przygotowałam swoje ochazuke z kombucha o smaku ume (moreli japońskiej) i łososiem. Co to jest ochazuke? Jak wspomniałam, ochazuke (お茶漬け) to danie z „wczorajszego” ryżu, który zalewa się herbatą. Dlatego właśnie w n...

Tekst pochodzi ze strony: Byłem Tu. Tony Halik i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Byłem Tu. Tony Halik