Wpis: Kulinarna mapa Lombardii

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2020-01-24 00:00:00

Na tle innych włoskich regionów, kulinarna mapa Lombardii w pierwszym odczuciu wypada skromnie. W tradycyjnej kuchni trudno doszukać się pizzy, makaronów z aromatycznymi sosami, czy owoców morza. W dużym stopniu tutejsze zwyczaje ukształtowało położenie geograficzne. Najpopularniejszymi daniami są risotta, polenta, pierożki, jada się dużo mięsa, ale i ryby słodkowodne. Produkowane są znakomite wina. Jeśli podczas podróży nie skupiasz się tylko na historii, sztuce i architekturze, lubisz natomiast poznawać wszystko to, co lokalne, postaw na kulinarny szlak w duchu “slow“. Mam nadzieję, że mój tekst będzie w tym pomocny! Przystawki i polenta W lombardzkiej kuchni niezwykle popularne są wędliny i sery takie jak gorgonzol...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody