Wpis: Likier cytrynowo-bazyliowy

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2019-08-24 00:00:00

Bazylia przywołuje na myśl pesto, spaghetti z sosem pomidorowym, bruschettę i wiele innych przysmaków typowych dla włoskiej kuchni. Jej zapach jest nie do podrobienia i jednoznacznie kojarzy się z Italią. Na bazie bazylii można przygotować znakomity digestif, czyli likier na trawienie. Liście bazylii powinny być jednak jędrne, niepryskane i przesycone słońcem, dlatego najlepiej wyhodować roślinę samodzielnie. Te kupione w supermarkecie kompletnie się nie nadają. Mój likier wzbogacam smakiem cytryny, co sprawia, że schłodzony digestif doskonale orzeźwia na zakończenie letniej kolacji w ogrodzie. Z podanej ilości składników uzyskasz 500 ml likieru. LIKIER CYTRYNOWO-BAZYLIOWY Składniki: 50 g liści niepryskanej bazylii 250 ml spirytusu 15...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody