Wpis: Makaron z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-10-26 00:00:00

MAKARON Z RADICCHIO, GORGONZOLĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI Składniki: (4 osoby) 320 g fusilli 1 radicchio 140 g pikantnej gorgonzoli 150 ml śmietanki garść orzechów włoskich 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy go zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, ale o 1 minutę krócej. W międzyczasie myjemy radicchio i kroimy je w cienkie paski. Dusimy na patelni razem z oliwą z oliwek. Solimy. W niewielkim garnuszku podgrzewamy śmietanę. Wrzucamy gorgonzolę pokrojoną w kostkę. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, mieszamy krem po to, żeby rozpuścić ser. Zdejmujemy z ognia. Orzechy siekamy na małe kawałeczki i prażymy na pate...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody