Wpis: Oliwa z oliwek – śródziemnomorskie płynne złoto

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2019-10-01 00:00:00

Oliwki uprawia się od co najmniej 5000-6000 lat.  Badania archeologiczne potwierdzają, że już wtedy były znane prymitywne prasy oliwne. Znacznie wcześniej drzewa rosły na dziko. Hodowlę zainicjowano na Bliskim Wschodzie. W basenie Morza Śródziemnego rozprzestrzenili ją Fenicjanie. Poza owocami, w zielarstwie wykorzystuje się liście, a w rzemiośle artystycznym drewno. Oliwa, podobnie jak wino dzieli się na różne gatunki i posiada apelacje. Specjalne techniki pozwalają na jej degustację. Najwartościowszą i najszlachetniejszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno. Na jej etykiecie widnieje napis “Extra Virgin“, po włosku “Olio extravergine” albo w skrócie “Olio EVO“. Oliwa w przeciw...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody