Wpis: Orecchiette pugliesi z rzepą brokułową

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2017-11-10 00:00:00

Rzepa brokułowa – po włosku cime di rapa – to jarzyna ciągle mało w Polsce popularna, ale można ją czasem dostać. Uprawiana jest przede wszystkim w Kampanii, Lacjum, Molise i Apulii, dostępna od listopada aż do kwietnia, zatem mamy teraz na nią sezon. Najpopularniejszym daniem są orecchiette pugliesi con cime di rapa, które posmakowały nawet mojej niespełna rocznej córeczce. Rzepa brokułowa jest bogata w sole mineralne, witaminy i antyoksydanty. ORECCHIETTE PUGLIESI Z RZEPĄ BROKUŁOWĄ (składniki 4 osoby) 360 g makaronu orecchiette pugliesi 400 g rzepy brokułowej (cime di rapa) oliwa z oliwek extravergine 2 ząbki czosnku sól i pieprz Zaczynamy od przygotowania rzepy. Trzeba ją umyć, warto też odciąć łodygi. Co prawda są on...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody