Wpis: Pandoro: bożonarodzeniowa babka z Werony

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-12-18 00:00:00

Pandoro to obok Panettone najpopularniejszy włoski deser bożonarodzeniowy. Drożdżowa babka pochodzi z Werony. Jej korzenie nie są do końca jasne. Niektórzy uważają, że początki sięgają czasów Starożytnego Rzymu. W I wieku n.e. Pliniusz Starszy wspominał o kucharzu Vergiliusie Stephanusie Senexie, który z mąki, masła i oliwy upiekł panis (chleb). Inni są zdania, że Pandoro wywodzi się od deseru  pane de oro, który począwszy od XIII wieku często gościł na stołach weneckich arystokratów. Bezpośrednim poprzednikiem babki jest najprawdopodobniej ciasto Nadalin. Stworzono je w Weronie w XIII wieku z okazji pierwszych Świąt Bożego Narodzenia obchodzonych pod panowaniem rodu dell...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody