Wpis: Pasta alla Norma – klasyk z Sycylii

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-03-26 00:00:00

Pasta alla Norma to kwintesencja Śródziemnomorza, to niepowtarzalny smak i aromat i jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Mówi się, że za nazwę makaronu odpowiedzialny jest Nino Martoglio – sycylijski pisarz, który po skosztowaniu dania krzyknął „To jest Norma!” odwołując się do opery Belliniego o identycznym tytule. PASTA ALLA NORMA 250 g makaronu, najlepiej rigatoni lub penne 1 okrągły bakłażan 0,5 kg dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku garść liści bazylii oliwa z oliwek extra vergine sól i pieprz ricotta salata Bakłażana myjemy i kroimy w talarki o grubości 1 cm. Posypujemy je solą, przekładamy na sitko, przykrywamy obciążonym talerzem i odstawiamy na pół godziny, że...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody