Wpis: Pasta e fagioli

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-09-26 00:00:00

PASTA E FAGIOLI Składniki: (4 osoby) 350 g krótkiego makaronu 250 g białej fasoli 3 łyżki pulpy pomidorowej 2 liście laurowe 4 listki szałwii 1 ząbek czosnku sól pieprz oliwa z oliwek extravergine Parmezan Przygotowanie: Surową fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia przepłukujemy ją pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 liście laurowe i gotujemy przynajmniej przez godzinę, a najlepiej przez półtorej. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy. Połowę miksujemy na kremową masę. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dorzucamy liście szałwii i rozgnieciony czosnek, a kiedy się zarumieni dodajemy zmiksowaną fasolę i 1,5 l zimnej wody. So...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody