Wpis: Plokkfiskur Islandzkie danie z resztek

Autor: Przepisy z podróży - opublikowany: 2016-08-21 00:00:00
Kraj: Norwegia, Lokalizacja: Hordaland

Kulinarną podroż po smakach przywiezionych z Krainy Ognia i Lodu postanowiłam rozpocząć od plokkfiskur – jednej z najstarszych islandzkich potraw. Jest to rodzaj puree rybno-ziemniaczanego z dodatkiem mleka, mąki i cebuli. Danie zostało stworzone, aby jak najlepiej wykorzystać resztki, jakie zostawały z poprzednich dni – w tym przypadku gotowaną rybę i ziemniaki. Nie prezentuje się zbyt apetycznie, ale smakuje świetnie. Do przygotowania plokkfiskur możemy wykorzystać dorsza, halibuta lub inną białą rybę. Mamy więc tutaj sporą dowolność, co jest dodatkową zaletą tej potrawy. Na Islandii podaje się plokkfiskur z żytnim, lekko słodkim chlebem (rúgbrauð) posmarowanym masłem. Danie serowane jest w naczyniu albo już b...

Tekst pochodzi ze strony: Przepisy z podróży i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Przepisy z podróży