Wpis: Polenta z porem i brokułami

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-11-05 00:00:00

POLENTA Z POREM I BROKUŁAMI Składniki: 250 g mąki kukurydzianej 1 brokuł (ok. 400 g) 1 por oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia sól kuchenna Przygotowanie: Myjemy brokuły, różyczki oddzielamy od nóżek. Nóżki kroimy w grubsze plasterki. W garnku gotujemy 1,5 l wody. Solimy ją i wrzucamy kawałki nóżek. Po 5 minutach dodajemy różyczki. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Brokuły powinny być miękkie, ale nie rozmemłane. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i odstawiamy na bok. Zachowujemy wodę. Gotujemy w niej mąkę kukurydzianą na małym ogniu, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jeśli używamy zwykłego garnka, żeby nie musieć często mieszać polenty i żeby jak najmniej p...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody