Wpis: Rustykalny placek calzone

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-10-09 00:00:00

RUSTYKALNY PLACEK CALZONE Przepis pochodzi z Apulii. W oryginalnej wersji używa się tzw. “sponsale” tj. cebuli przypominającej pora. Jest to produkt niszowy. Niełatwo go dostać nawet we Włoszech. Alternatywą może być mix białej cebuli i pora, który zazwyczaj stosuję. Składniki: Ciasto 400 g mąki Manitoba 120 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 100 ml białego wina wytrawnego 8 g soli Farsz 1 kg mieszanki białej cebuli i porów 4 filety anchois 15 czarnych oliwek w zalewie 4 pomidory 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki potrzebne do wyrobienia ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy na jednorodną masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię kuchenną i wkładamy j...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody