Wpis: Satsuma-age. Japońskie ciastka rybne

Autor: Przepisy z podróży - opublikowany: 2019-06-21 00:00:00

Satsuma-age są specjałem, z którego słynie preferktura Kagoshima, na południu wyspy Kiusiu. Japońskie ciastka z pasty rybnej (surimi) smażone na głębokim tłuszczu, znane są lokalnie pod nazwą tsuke-age. Pełnią one rolę przekąski do lokalnego alkoholu, dodatku do bento – pudełka z lunchem lub też innych potraw – takich jak np. oden (danie jednogarnkowe popularne podczas chłodniejszych miesięcy). Produkcja satsuma-age w Kagoshimie zapoczątkowana została ponoć w okresie Edo (1603-1868) jako sposób na zapobieganie psuciu się dużych zbiorów ryb w gorącym południowym klimacie i ich dłuższe przechowywanie. Ryby były mielone na pastę, przyprawiane lokalnym sake (alkoholen) i cukrem, a następnie...

Tekst pochodzi ze strony: Przepisy z podróży i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Przepisy z podróży