Wpis: Ślepy śledź

Autor: Szopska Sałata - opublikowany: 2013-09-06 06:56:00

Kuchnia kociewska jest jedną z najuboższych kuchni regionalnych. Mieszkańcy tego malowniczego regionu nie byli bogaci i żywili się tym, co sami wyhodowali. Mięso na stołach gościło rzadko, najczęściej robiło się zupy, eintopfy i dania z bulwami. Jedną z takich ekonomicznych potraw był właśnie ślepy śledź, czyli śledź w śmietanie bez… śledzia. Składniki cebula jabłko śmietana szczypiorek ocet, gdy śmietana nie jest kwaśna pieprz i sól Przygotowanie Cebulę pokroić, włożyć do miski i posypać solą. Dodać pokrojone jabłko. Dodać do tego gęstą kwaśną śmietanę, ale jeśli mamy inną, możemy dodać trochę octu. Dodajemy pokrojo...

Tekst pochodzi ze strony: Szopska Sałata i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Szopska Sałata