Wpis: Słoweńska kuchnia, czyli absolutna mieszanka smaków

Autor: BAŁKANY według RUDEJ - opublikowany: 2018-10-14 00:00:00

Słoweniec zapytany o to, jakie regiony znajdują się w jego kraju odpowie: Region pizzy, region sznycla i region gulaszu. W tym jednym stwierdzeniu kryje się sporo prawdy na temat słoweńskiej kuchni, która stanowi swoistą mieszankę wpływów krajów ościennych. Choć nie tylko włoskie, austriackie czy węgierskie smaki odnajdziemy wśród dań serwowanych w tym niewielkim kraju. Słoweńska kuchnia posiada dania typowe tylko dla niej, a także te powszechne na całym Półwyspie Bałkańskim. Na co więc warto się skusić? Słoweńska kuchnia dla wegetarian Ponieważ jestem wegetarianką, to mój wywód na temat słoweńskiej kuchni rozpocznę od dań bezmięsnych. I tu niestety mam złą wiad...

Tekst pochodzi ze strony: BAŁKANY według RUDEJ i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: BAŁKANY według RUDEJ