Wpis: Smażona Pak Choi

Autor: Pojechana.pl - opublikowany: 2013-08-12 12:29:50

Kapusta Pak Choi to bardzo popularne warzywo stosowane w kuchni chińskiej. Jest ciemnozielona, o mięsistych białych łodygach (najsmaczniejsza, chrupka część) zebranych w rozetach, o delikatnie gorzkawym smaku. Jest soczysta, smaczna i bardzo zdrowa, stanowi źródło żelaza, magnezu, sodu, potasu, wapnia, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy B i C. Nie znałam jej przed przyjazdem do Chin, ale moi polscy szpiedzy donoszą, że można ją kupić w krajowych sklepach. Chińczycy używają jej zarówno jako dodatek do zup, duszonych mięs i warzyw, jak i smażoną lub gotowaną przystawkę. Ja najbardziej lubię Pak Choi z wooka podawaną jako dodatek do obiadu- prostą w przygotowaniu i niezwykle smaczną. Zresztą, przekonajcie się sa...

Tekst pochodzi ze strony: Pojechana.pl i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pojechana.pl