Wpis: Spaghetti alle vongole

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-08-31 00:00:00

Spaghetti alle vongole to klasyk kuchni neapolitańskiej. W podstawowej wersji przygotowuje się je jedynie z dodatkiem czosnku, peperoncino, oliwy z oliwek i pietruszki, czyli “na biało”. Jeśli jednak zależy Wam na dodaniu daniu odrobiny koloru, można do sosu wrzucić pomidory. Składniki (4 osoby): 1 kg vongoli 300 g spaghetti 100 ml białego wina wytrawnego 3 ząbki czosnku 1 peperoncino oliwa z oliwek extra vergine sól morska świeżo mielony pieprz pietruszka Przygotowanie: Dla przygotowania doskonałych spaghetti alle vongole kluczowe są dwie sprawy – świeże małże i staranne ich oczyszczenie z piasku. Jak wyczyścić małże? Wyrzucamy puste skorupki i małże z pękniętą skorupką. Nieuszkodzone wrzucamy na sitko, które w...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody