Wpis: Spaghetti alle vongole
Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-08-31 00:00:00
Spaghetti alle vongole to klasyk kuchni neapolitańskiej. W podstawowej wersji przygotowuje się je jedynie z dodatkiem czosnku, peperoncino, oliwy z oliwek i pietruszki, czyli “na biało”. Jeśli jednak zależy Wam na dodaniu daniu odrobiny koloru, można do sosu wrzucić pomidory.
Składniki (4 osoby):
1 kg vongoli
300 g spaghetti
100 ml białego wina wytrawnego
3 ząbki czosnku
1 peperoncino
oliwa z oliwek extra vergine
sól morska
świeżo mielony pieprz
pietruszka
Przygotowanie:
Dla przygotowania doskonałych spaghetti alle vongole kluczowe są dwie sprawy – świeże małże i staranne ich oczyszczenie z piasku.
Jak wyczyścić małże?
Wyrzucamy puste skorupki i małże z pękniętą skorupką. Nieuszkodzone wrzucamy na sitko, które w...
Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.
czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody