Wpis: Szparagi grillowane z prosciutto crudo

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-04-06 00:00:00

Zawsze z niecierpliwością wypatruję sezonu na szparagi, który jednoznacznie oznacza wiosnę. Biegnę wtedy na cotygodniowy targ, kupuję nowalijki i ruszam do garów. SZPARAGI GRILLOWANE Z PROSCIUTTO CRUDO Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 łyżka oliwy extra vergine 100 g prosciutto crudo starty Parmezanu listki świeżej bazylii Dressing: 6 łyżek octu balsamicznego 5 łyżek oliwy extra vergine 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy, suszymy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Obieramy je. Przy pomocy pędzelka smarujemy je oliwą i owijamy połową plasterka szynki. Szparagi grillujemy na żeliwnej patelni, obracając do momentu aż pokryją się...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody