Wpis: Tradycyjne maltańskie ciastka kwarezimal - przepis

Autor: Całe życie w podróży - opublikowany: 2016-06-05 00:00:00
Kraj: Malta, Lokalizacja: Birgu

Kwarezimal, czyli tradycyjne słodycze jadłam na Malcie po raz pierwszy w marcu. Zaciekawił mnie ich wygląd, poprosiłam sprzedawcę, aby opowiedział mi coś więcej. Okazało się, że to lokalny przysmak, który sprzedawany jest wyłącznie w okresie Wielkiego Postu. Te maltańskie ciastka są ciężkie, korzenne i mocno migdałowe. Nie zawierają tłuszczu ani nabiału, pachną miodem i cynamonem. Uwaga! Uzależniają.Można je przyrządzić w wersji bezglutenowej (z samych migdałów, bez dodatku zwykłej mąki). Przepis na nie znalazłam w ... Muzeum Marynistycznym w Birgu, na interaktywnej tablicy z informacjami o wyspie. Po upieczeniu byłam zdziwiona, że są jaśniejsze niż te, które jadłam na miejsc...

Tekst pochodzi ze strony: Całe życie w podróży i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Całe życie w podróży