Wpis: Włoskie wina musujące – jak wybrać najlepsze i jak je serwować

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2017-12-20 00:00:00

Prosecco, Moscato d’Asti, Franciacorta to nie są synonimy, a bardzo różne wina musujące. Jak zatem poruszać się w świecie bąbelków? Niżej znajdziecie kilka praktycznych wskazówek.  METODA PRODUKCJI: We Włoszech wina musujące określa się wspólnym terminem SPUMANTE. Pierwszym czynnikiem jakie je odróżnia jest metoda produkcji. Na etykiecie znajdziecie napis METODO CLASSICO (ewentualnie metodo champenoise, albo metodo tradizionale) lub METODO CHARMAT (ewentualnie metodo Martinotti). Wina produkowane drugim sposobem są tańsze.  WINOGRONA: Do produkcji win musujących zazwyczaj używa się szczepów winogron Chardonnay, Pinot nero, Pinot bianco, Pinot grigio tudzież Riesling. Jeśli wino powstało z białych winogron wtedy...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody