Wpis: Wytrawna tarta tatin z pomidorkami czereśniowymi

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2017-10-18 00:00:00

Wytrawna tarta o słodkawym smaku inspirowana francuskim klasykiem. Zamiast jabłek mamy pomidorki, zamiast masła oliwę z oliwek, a całość nie jest deserem, tylko daniem głównym. TARTA TATIN Z POMIDORKAMI CZEREŚNIOWYMI kruche ciasto: 150 g mąki 75 g zimnego masła szczypta soli szczypta cukru 1,5 łyżki zimnej wody nadzienie: 1 łyżka oliwy z oliwek extravergine 400 g pomidorków czereśniowych 50 g octu balsamicznego 1 gałązka świeżego tymianku garść cukru trzcinowego sól i pieprz dekoracja: kilka listków bazylii Wykładamy na stolnicę wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kruchego ciasta oprócz wody. Zagniatamy je, dodajemy 1,5 łyżeczki wody, wyrabiamy jeszcze przez moment i formujemy kulę. Zawijamy ją w foli&#...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody