Wpis: Zimowe grzyby jadalne

Autor: Ludzkie Tropy - opublikowany: 2019-01-13 00:00:00

ZIMOWE GRZYBY SMACZNE I ZDROWE Na grzybobranie można wybrać się nie tylko jesienią – nawet w grudniu i styczniu rosną w lasach i parkach wartościowe i smaczne grzyby jadalne. Mróz im nie szkodzi, tak jak jesiennym gatunkom, a tylko zahamowuje wzrost; grzyb rośnie znów po zelżeniu mrozu. Do ich zalet należy łatwość odróżnienia (zwłaszcza ucha bzowego nie pomylimy z innym), umożliwienie urozmaicenia posiłków, ciekawy smak i konsystencja. Uszak bzowy – najczęściej występujący zimowy grzyb jadalny Wbrew pokutującej opinii, grzyby mają sporo właściwości odżywczych, zawierają białko, prowitaminę D, witaminę PP, sole mineralne. Wiele gatunków ma też cenne właściwości zdrowotne &nda...

Tekst pochodzi ze strony: Ludzkie Tropy i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Ludzkie Tropy