Wpis: Zupa krem z groszku na zimno

Autor: Pod słońcem Italii - włoskie przygody - opublikowany: 2018-06-29 00:00:00

Zupę można przygotować z mrożonego groszku, jednak nic nie zastąpi smaku świeżego groszku. ZUPA KREM Z GROSZKU Składniki: 500 g groszku 1 nieduża cebula 1 l bulionu warzywnego bio 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminu 10-15 listków świeżej mięty sok z cytryny oliwa z oliwek extra vergine sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dorzucamy przyprawy. Podsmażamy je. Kiedy uwolnią aromat, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ją. Dorzucamy groszek i wlewamy bulion. Zupę gotujemy przez 15 minut. Studzimy i miksujemy do konsystencji kremu. Pod koniec dodajemy listki mięty. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie ...

Tekst pochodzi ze strony: Pod słońcem Italii - włoskie przygody i jest własnością jej autorów.

czytaj dalej na blogu: Pod słońcem Italii - włoskie przygody